Leka fritt?

Emma har med en kompis hem från skolan. De leker, vilket är bra. De skrattar, vilket är bra. De är uppfinningsrika, vilket är bra. Det är bara det att det går över styr. Linbanan som de började bygga från Emmas sovrumsfönster till ett träd i trädgården har slutat i en lång rosa tråd som går genom hela huset, flera varv runt ett stackars träd och tillbaka till Emmas fönster nu. De springer i trapporna och glömmer att stänga dörrarna, fönstren. Lämnar saxar i trappan och gör säkerligen avtryck i mattan med sina gräsiga och jordiga strumpor. 
 
Det är så svårt att veta när man ska säga nej. När det räcker. Hur man sedan ska säga det blir nästa problem. Vad är rimligt? Hur länge ska de få leka fritt? Jag vet själv hur underbart det var att förlora sig i leken och inte störas av vågon vuxen som drog upp riktlinjer eller sa nej. Det tillhör barndomen att få utforska, lösa problem, bygga, leka, låtsas. Till och med att städa upp efterråt. 
 
Det är så svårt att veta hur mycket man ska lägga sig i. Samtidigt som jag vill vara en rolig au pair vill jag ju vara en duktig au pair som inte håller koll eller sätter ner foten. Att dessutom behöva skälla på ett barn som jag knappt känner, en som jag bara träffar på enstaka palaydates och vid skolgården, är ännu jobbigare. Lika jobbigt är det att säga nej till dessa barn. 
 
Det är krångligt ibland. 
 
Nu verkar de ha sltat leka med sin linbana så jag ska be dem städa upp. Vi får se hur jag lyckas med det.

Kommentarer
Postat av: Hanna

Hej!
Det är så härligt att läsa din blogg å se vad du gör å att du har det bra!
Sitter också här med Wilma och kusin thea som redan hunnit slita fram hela wilmas rum, varit ute å städat och nu pärlar. Nu är det lugnt men det är alltid svårt att veta när leka fritt blir för mycket. Det är i mitt fall lättare då det är "mina" barn och ingen annan vuxen att ta hänsyn till..... Saknar did, ses snart.
Massa kramar från Loo

Svar: Hej Finaste Du! En regel man skulle kunna köra stenhårt på är att de får göra nästan vad de vill så länge de städar upp efterråt. Det är i och för sig självklart när de är i Emmas ålder men i Wilmas och Theas ålder blir det nog lite knepigare. Du får ju ta städningen efter dem, kan jag tänka mig.
Jag är inte den "typen" av au pair som är sträng heller. Jag livnär mig och hela det här arbetet (som det ju ändå är) på att får kontakt med barnen och se till att de tycker om mig. Det är därför svårt att veta när jag kan vara sträng och hur långt jag ska gå. Jag har ju varit här i kanske nio månader nu men har ändå inte kommit på ett bra knep...

Jag saknar er MASSVIS och hoppas så att vi kanske kan ses när jag är hemma i slutet av maj! Jag vet dock inte om jag kommer ha tid att åka ut till er :/ KRAAAAAM på er!
Moa Ekman

2013-05-10 @ 11:29:07

Kommentera inlägget här:

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback