Något stämmer inte

Är det inte konstigt att människan lyckats skapa grönskande oaser mitt i öknen eller stora torrlagda ytor där vatten är och kanske borde vara en lyx? Är det inte underligt att Las Vegas och Palm Springs, några av världens mest efterrtracktade och rikaste städer, båda ligger placerade mitt i öknen där det innan var omöjligt att bo och omöjligt för gräsmattor att växa? Vart kommer vattnet ifrån?
 
I Indien tvingas människor gräva djupare och djupare brunnar eftersom grundvattnet ligger flera kilometer under marken och fortsätter sjunka allt djupare eftersom efterfrågan på vatten städigt ökar för att försörja konsumtions-, jordbruks- och befolkningsutvecklingen. Samtidigt, i en annan del av världen, konsumeras 800 - 1000 liter vatten per person, dagligen trots att de egntligen bor i en öken. Invånarna i Las Vegas tillhör de som konsumerar mest vatten i världen och Colorado floden som förser staden med vatten, lyckas inte längre nå havet eftersom den slukas på vägen av onormala och orealistiska städer så som Las Vegas och Palm Springs med sina eviga oaser.

I vilken värld är det okej att vissa har semeter här när andra inte ens har vatten för dagen?
 
Invånare i Saudiarabien har nu enorma cirkelformade växtodlingar mitt i öknen, där det fram tills vår tid nästan varit obeboeligt. Det är inte EN odling, inte fem odlingar utan hundratals på en yta som sträcker sig flera kilometer. Dessa odlingar förses med fossilt vatten som legat begravd i jorden i flera tusen år, kanske sedan innan den senaste istiden, alltså för 40 000 år sedan. Att pumpa upp detta vatten är lika illa som att pumpa olja och gruvdrift då det är en icke förnyelsebar källa. Något som tar slut, försvinner, förtärs.
Åkrarna är runda eftersom de underjordiska rören ligger i en cirkel. De cirklar som inte är gröna längre utan bleka, tyder på att vattnet under dem har försvunnit. De bleka cirklarna har snart blivit fler än de gröna.
 
Dubai, en enorm stad till yta och höjd. Världens högsta byggnad, världens största hotell och världens största shoppingcenter ligger där. Dessutom världens största konstgjorda landmassa; en ö i form av en palm och även en ögrupp som ser ut som jordklotet. Fantastiskt?
Det bor ungefär 1,5 miljon människor i staden och alla skall förses med vatten, el och mat, trots att det i Dubai är torr- och regnperiod och det finns få naturresurser att tillgå. Men Dubai har något som är mer värt än så i våra dagar, de har olja. Med pengarna från olja kan de göra det omöjliga möjligt som att bevattna en öken, bygga en ö, livnära miljoner och bo ovan molnen. En annan sak som Dubai har gott om är sol men trots det finns det få solfångare eller solceller som tar tillvara denna ändlösa källa till energi.
 
 
När ska människan fatta? När oljan tar slut? Hur läng kan omöjliga städer förses med livsmedel och vatten fraktat från andra ställen på jorden i en oändlig ström? Det är inte rätt att vissa har så mycket, när andra inte har något. Det värsta är att detta dessutom tömmer jorden på energin. Solstrålar som sparats i marken, växterna och bergen långt före vår tid. Energi som vi bränner upp. För vad? För att bygga högre hus? För att åka snabbare? För att sälja mer?
 
Mitt i regnskogen finner man en skövlad, före detta palmoljeplantering. Snart har 20% av hela Amazonas, som är jordens stösta regnskog, blivit jämnad med marken och lämnats som obrukbar, eroderad jord tack vare efterfrågan på palmolja
 
Ja, det är konstigt att människan lyckats bygga miljonstäder på platser som är obeboeliga. Det är konstigt just eftersom det inte ska gå och bör inte gå. Naturen säger åt oss att hålla oss borta, inte rubba balansen, men vi lyssnar inte. Vi tackar moder jord för livet genom att tömma henne på vatten och energi, riva hennes berg, skörda hennes skog och förgifta hennes luft. 
 
Hur kan man skylla på en naturlig förklaring när det finns städer som Tokyo och Dubai? När det bland alla öar i havet, finns en gjord av våra sopor? När haven blir utfiskade och regnskogen förvandlas till plantage? När människor skyller på djurens utsläpp då det är vi som föder upp dem under förfärliga förhållanden?
 
Detta skulle egentligen bara handla om vattnet och den brist som råder. Men så är det med klimatet, det ena leder till det andra. Hänger ihop. Man kan inte nämna en sak utan att beröra tio andra. 

Kommentarer
Postat av: Anonym

INGA kommentarer på detta VIKTIGA!!! Konstigt.

Svar: Nä jag var också besviken! eller förvånad...bara så jag vet, vem är du?
Moa Ekman

2013-11-20 @ 19:43:15
Postat av: Faster A

Har lite dåligt samvete för att jag inte kommenterat detta, det är så stort o komplicerat, skulle kunna bli sida upp o sida ner med åsikter o då har det inte blivit någonting...

Svar: Tack för det lilla i alla fall :) och jag förstår att det är svårt att skriva något... vad ska man säga lixom... vad ska man säga...
Moa Ekman

2013-11-20 @ 21:16:32

Kommentera inlägget här:

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback