Jamiekurs

Både jag och Frida fick ett presentkort på Jamie Olivers affär/restaurang Recipease i julklapp av våra familjer. Det tog ett tag men i söndags såg vi i alla fall till att använda dem. Man kan nämligen anmäla sig till matlagningskurser som hålls mitt i affären. Det är allt ifrån att lära sig att göra en stor stek till att göra egen pasta. Vi hade anmält oss till en kurs där man skulle laga mexican streetfood. Det innebar alltå stark kyckling i rökig tomatsås, guacamole, olika salsor och majsmjölstortillas. 
 
Jag och Frida var extremt förväntansfulla och nervösa. När vi anlände fick vi varsitt glas vin som vi kunde smutta lite på medan vi såg på hur alls förbereddes. Det visade sig vara en stor grupp med andra människor som också skulle ha lektion samtidigt som oss. En tjejgrupp med fyra kompisar och en familj på fem personer som var från något märkligt land. Vi kunde aldrig riktigt lista ut vartifrån de var.
 
Kocken som höll i lektionen samlade ihop oss och demonstrerade första delen av vad vi skulle göra. Han började med att krydda kycklingen, hacka saker till salsorna och steka majsen och kycklingen. När han visar och vi repeterat för honom vad som skulle göras och i vilken ordning, fick vi sedan ta plats på de olika stationerna och börja på våra egna rätter. 
 
Nervositeten släppte snabbt. Jag och Frida delade spis och kunde guidea varandra genom de olika stegen. Vi skålade lite i vin, dansade till musiken som spelades i lokalen och njöt. Det gjorde oss absolut ingenting att folk som gick runt i affären såg oss. Det var snarare en liten kick. Vi stod bara där och hackade lök, kollade skinnet på kycklingen, skrattade och gled genom lektionen. Några nyfikna kom fram och frågade vad vi gjorde och vi svarade glatt att det var mexican streetfood. De var imponerade.
 
Efter första rundan samlades vi åter en gång för att gå igenom nästa steg. Jag och Frida briljerade med våra avokadokunskaper och fnissade lite. En otroligt irriterande sak var dock att pappan i den utländska familjen stod och översatte precis ALLT som kocken sa för sina barn. Kocken häller salt i guacamolen, pappan mumlar "salt". På ett språk som lät förvånandsvärt likt engelska. Kocken sätter plattan på 12 och pappan böjer sig mot familjen och säger nöjt "twelveee". De kan väll för fasiken se med egna ögon vad det är han gör. GAH. Jaja. En petitess bara. 
 
Så gjorde vi majstortillas, guacamole och fortsatte med våra salsor. Ju längre in i lektionen vi kom, ju mer trivdes vi. Till slut kände vi att vi aldrig ville göra något annat än just detta. Det hade varit fantastiskt om man kunnat livnära sig på att gå på matlagningskurser. Himmelskt. 
 
Så var det dags att lägga upp. Det blev till slut tre tortillas. En med den heta kycklingen som puttrat i en rökig tomatsås genom hela kursen i stort sett. Den föll av sitt ben. Den andra var med en salsa gjord på stekt majs, rödlök och lime. Den tredje var toppa med stekt rödlök, krossade tomater, spenat och fetaost. På ett fat bredvid hade vi äcen guacamolen, en tomat, lime och vitlökssalsa toppad med mynta och även en klick creme fraich. När allt var upplags fick vi ta plats vid ett bord och fick njuta av det vi presterat. Det var väldigt, väldigt gott och förvånandsvärt lätt. 
 
En bonus var också att vi fick 10% rabatt på allt i butiken (förutom kokböcker, öl och vin) så när vi ätit upp började vi vanka runt i affären för att leta efter saker vi ville ha. Det hela slutade med att jag gick hem med en avlång skärbräda i trä. Så fantastiskt fin. 
 
Det kan ha varit en av de bästa julklapparna någonsin och även den mest försenade, vilket konstigt nog gör det ännu bättre. På bussen hem var vi helt lyriska och fulla av lycka. En så himla fin söndag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback